Mivel töltsd a (Karantént) szabadidőd?

Napjainkat tervek fonják össze, az idő pedig csak telik, kicsúszik a fonatok között. És sokszor két fonás között nem szeretnéd kihagyni az ebédet, de nem tudod hova szoríthatnál be egy fél órás szünetet? Érezted már azt, hogy huszonnégy órába negyvennyolc órányi teendőd van összezsugorítva? Vagy, hogy, megkérnek érj a megadott időpontban a helyszínre, de te már előre szólsz, hogy késni fogsz? Mindannyian átéltünk már hasonlót és mindannyian ugyanarra gondoltunk a fárasztó napok végén: Bárcsak lenne több időnk. Bárcsak tudnánk foglalkozni a családdal. Bárcsak be tudnánk fejezni azt a könyvet, amibe két hónapnak ezelőtt a huszadik oldalra helyeztük a könyvjelzőt. Bárcsak lenne időnk a kiskerttel foglalkozni, mielőtt belepné a gaz.

Megjelent: 2020-05-07Ezek mind ártatlan kívánságok, amelyek lehet évek óta bennünk voltak. 2020 pedig bizony nem az az év, amelyik megvárta, hogy mi tegyük meg a jobb út felé vezető lépéseket. 2020 az az év, amely eddig eltelt nagy részét az otthonunkban töltjük, gubbasztva a fotelon vagy épp a kanapén. Napokig bújjuk a sok mémet a Facebookon és az Instán, aztán visszaemlékezünk mindarra, hogy mit kívántunk régebben a mozgalmas napok végén. Most meg az a probléma, hogy félünk belekezdeni... De elkezdeni valamit és netán tévedni benne - még nem veszteség. Ezt hívják tanulságnak. A tanulság pedig, akármilyen szögből is nézzük, nagyobb erővel bír, mint az, hogy meg sem próbáltuk.

Tehát, ha ötletekre, ösztönzésre, “csodára” vágysz, akkor íme a legbombasztikusabbak:


1. Írj naplót!
Persze ez elsőre “plusz munkának” tűnhet, de, ha jobban belegondolsz rengeteg hasznos oldala van és mindehhez csak ceruza és papír kell, vagy csak a számítógéped. Hasznos megosztanod másokkal a karanténos tapasztalataidat, vagy akár azt, hogy milyen kellemes az otthon töltött napok után kimenni egy rövid sétára. Írd le a gondolataid, ugyanis évek múlva könnyebb lesz visszaemlékezned rá, ha majd elmeséled valakinek. Mindezek mellett, ha kiírod magadból a nyomasztó gondolatokat, könnyebben fogsz aludni és a közérzeted is jobb lesz.2. Tanulj!
Sokaknak a tanulás szó hallatán, azonnal az iskolapad jut eszükbe és azonnal elmegy a kedvük az egésztől. Valójában, a tanulásnak rengetek pozitív oldala van és bárki megtalálhatja azt, ami őt érdekli. Tanulhatsz például egy olyan nyelvet, ami régóta érdekel. Rengeteg applikáció, online kurzus, videó lehet a segítségedre és ehhez csak internetre és a telefonodra van szükséged.
- Fejlődhetsz a főzésben, amiben szintén az internet lehet a legjobb barátod. Kipróbálhatsz valami újat és ha netán rosszul sikerülne, senki sem fogja megtudni.
- Például egy új hajszínt. Rengeteg tippet találhatsz az interneten az otthoni hajfestésre és még mindig jobb ötlet, ha hajszínt változtatsz, mintha a frufrudat vágnád le. És ha nem tetszene a szín, vagy úgy néznél ki vörös hajjal, mint Ariel részegen, akkor sem tudja meg senki.
- Ezenkívül megtanulhatod, hogyan oszt be az idődet vagy azt, hogy hogyan bánj helyesen az arcbőröddel. Megtanulhatsz helyesen étkezni, de mégsem koplalni. Valamint, fejlesztheted a személyiséged.
- És, ami a legfontosabb: Megtanulhatod, hogyan legyél türelmes. Ez később még hasznodra lesz az életben.


3. Edz!
Gondolj bele, hogy kijössz a karanténból fitten, készen a nyárra. Ehhez pedig nem kell még az edzőteremig sem elmenned, ugyanis rengeteg videót és programot találsz az interneten, amik a segítségedre lehetnek a tökéletes alakod eléréséhez. Csak egy kis szabad térre, internetre és önmagadra van szükséged hozzá. És persze kitartásra.4. Olvass!
Az a kijelentés, miszerint az olvasás unalmas, természetesen nem igaz. Minden csak a megfelelő könyvön múlik. Ha például nem érdekel a kertészet, akkor biztosan unalmasnak találnál egy kertészkönyvet. De a könyvek világa nem áll meg a kertészkönyveknél. És természetesen nem csak könyveket olvashatsz. Vicces képregények, rövid, ám szintén vicces novellák, prózák, versek ezrei várják olvasóikat az interneten. Ezek pedig jók lehetnek arra, hogy egy fél órára megfeledkezhess a nagyvilágról. Továbbá, most utána olvashatsz minden olyan dolognak, amire eddig azt mondtad, hogy csak akkor tennéd meg, ha nagyon ráérnél. Ez a soha vissza nem térő alkalom, hogy mindennap megtudj valami újat a világról!5. Szórakozz!
Bizony, otthonról is lehet szórakozni.
- Öltözz ki, foglalj helyet a kanapédon és menj el színházba. Rengeteg színház előadásai elérhetőek online is.
- Indítsatok el egy operát lenémítva és próbáljátok meg kitalálni, hogy miről beszélnek.
- Készíts egy új lejátszási listát és közben takarítsd ki a szobád. Dobd ki, ami felesleges. Érezd magad jól a szobádban, ha már egy ideig ott kell tartózkodnod.
- Kövess egy sminkelős YouTube videót.
- Nézz sorozatot, filmet. Most belefér két évad is egy napba!
- Próbálj ki új dolgokat. Az Uno kártyavártól kezdve, az otthoni Exatlonig minden csak arra vár, hogy kipróbáld. De csak óvatosan! A kéztörést jobb nem kipróbálni!

-Futó Erika-


<< Főoldal
Tetszett Önnek ez a cikk?